Csongrád Megyei
Honismereti Egyesület

    Ajánló

    Örömmel értesítem, hogy új könyv született Szeged egyik emblematikus termékéről és jelképéről. A szögedi paprika című könyv szerzője Molnár Anita, a röszkei Paprika Múzeum alapítója és vezetője, a PaprikaMolnár Kft. ügyvezetője. A kötet mérföldkő abban, hogy visszahozzuk Szegedre, a paprika hazájába a paprikát.

    Több mint 150 éve Szegeden született meg a szegedi paprika mint kereskedelmi termék, gyors export-karrierjét kifejezte a 100 évvel ezelőtti amerikai reklám: „Szegedet a paprika helyezte a térképre”. A 20. században európai viszonylatban Magyarország elsőszámú, világviszonylatban Spanyolország után a második legnagyobb paprika-exportőr, a volumen nagyobb része pedig Szegedről származott! Alig 30 év alatt, a rendszerváltás óta töredékére csökkent a termőterület, de a mai napig a külföldi utazók Magyarországot a paprikával kötik össze, gulyást és halászlét kóstolnak és paprikát visznek haza ajándékba, nosztalgia termék lett.  Amikor Ferencz József magyar király az árvíz után újjépülő Szegedet megszemlélte, a városvezetés elvitte őt az első szegedi paprikamalomba és onnantól kezdve minden évben szegedi rózsapaprikát vásárolt a bécsi udvar. Itt született a Kotányi és Pick márka és parasztcsaládok ezrei váltak iparossá a paprikának köszönhetően. Hiba lenne engedni, hogy a 21. században a paprikatörténetet csak a kalocsaiak vagy spanyolok, netán kínaiak írják.

    Reményeink szerint, Molnár Anita könyve az első lépés lesz abban, hogy visszahozzuk Szegedre a paprikát, olyan közösséget építsünk a szegedi paprika hazájában, mely büszke múltjára, ünnepli és láthatóvá teszi a szegedi paprika történetét.

    A szögedi paprika c. kötet a Hungarikum 2020 pályázat keretében valósult meg, a pályázó a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, kiadója a szegedi Nemzeti Értékek Könyvkiadó.

    A könyvbemutató ideje és helyszíne:
    2021. december 10-én (péntek) 18.00 óra
    Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) Székház (Szeged, Somogyi u. 7.)

    Az eredeti meghívót postai úton is eljuttatjuk Önökhöz.

    Kérjük, részvételi szándékát jelezze elérhetőségeinken. További információ: szegedipaprikakonyv@gmail.com

    Szeged, 2021. december 1.