Csongrád Megyei
Honismereti Egyesület

    Dorozsmán emléktáblát kapott Kossuth Lajos

    2021. július 23-án, Kossuth Lajos tiszteletére  emléktáblát avattak Dorozsmán.

    1849. július második felében a magyar hadsereg védsáncot árkolt Dorozsma körül és itt öszpontosított magyar hadsereg Guyon tábornok vezénylete alatt 10-12 napig táborozott. Helyileg ez Dorozsma keleti részen, az akkori „újváros” helyén és a kettőshatár táján volt. A törzskar ez idő alatt Dorozsmán magánházban volt elszállásolva. Kossuth Lajos három napig a Jerney-féle házban lakott. Guyon tábornok pedig mindaddig még a magyar hadsereg Dorozsmán tartózkodott, szintén a Jerney-féle házban lakott. Zádory Károly dorozsmai jegyző tollából eredő történelmi adatnak birtokában határozták el, hogy Kossuth Lajos tiszteletére emléktáblát emelnek Dorozsmán azon a helyen, ahol egykor a szabadságharc vezérei néhány napot töltöttek.

    Az emléktáblát állíttatta:
    Dr. Fodor Antal önk. képv.,
    Csongrád Megyei Honismereti Egyesület,
    Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület,
    Miklós Sándor és családja,
    Deli Albin és családja.

    Az emléktábla szövegének történelmi hitelességét a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület elnöke, dr. Marjanucz László ellenőrizte.

    Az emléktábla szövegének a magyar helyesírásnak megfelelő szövegellenőrzést a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület titkára, Gergelyné Bodó Mária végezte.

    Az emléktáblán, Kossuth Lajos bronzból készült portréja, Ambrus Imre törökbecsei szobrász alkotása, melyet ajándékba készített Dorozsmának. (Csak az anyag, öntés és a cizellálás költségét számolták fel)
    Az emléktábla avató műsora, 2021.július 23. (péntek) 17 órakor kezdődött a Dorozsmai Tájház udvarában.
    GYÜLEKEZÉS HELYSZÍNE: Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u.1. Dorozsmai Tájház, ahol megszokott kedvességgel és vendéglátással fogadták az avatásra érkezőket, akik a tájház udvarában, az orgonafa árnyékában elhelyezett székeken foglaltak helyet. Az avatóműsor egy részét ebben a környezetben tartották meg.

    -AVATÓ KÖZÖNSÉG KÖSZÖNTÉSE: Deli Albin, a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte az avató közönséget. Külön köszöntötte az emléktábla állíttatókat és a jelenlévők közt Németh János versmondót, a Szegedi Alkotó Kör tagját, Kiss Attila Andort, a Hazám, hazám díjas aranykoszorús énekművészt, a Dorozsmai Búzakalász Citerazenekar tagjait, Kossuth Tivadar festőművészt és barátait, akik Szatymazról érkeztek és mindenkit, aki jelenlétével megtisztelte az emléktábla avató műsorát.

    -AVATÓBESZÉD: Dr. Marjanucz László, Csongrád Megyei Honismereti Egyesület elnöke avató beszédet mondott, melyben ismertette Kossuth Lajos és a magyar hadsereg Dorozsma és Szeged közötti tartózkodásának idejét és helyszínét.
    Az avató műsor további részét az avatás helyszínén, a Negyvennyolcas u. 5. sz, ingatlan előtt folytatták:

    -HIMNUSZ - Dorozsmai Búzakalász Citerazenekar

    -VERS: Ady Endre: Kossuth halálának évfordulóján c. verset előadta-Németh János versművész.

    -ÜNNEPI BESZÉD: Dr. Fodor Antal, Szeged-Kiskundorozsma településrészi képviselő ünnepi beszédében elmondta, hogy ezt az utcát, ahol az emléktábla avatásra kerül, korábban Kossuth Lajosról nevezték el. Ma Dorozsmán semmilyen intézmény vagy közterület nem viseli Kossuth nevét, ezért is van különös jelentősége az emléktábla emelésnek. Kiemelte, hogy a mai napon Dorozsmai is felzárkózott azok a települések soraiba, akik a szabadságharc nagy vezéréről emléket állítottak. Kossuth Lajos tiszteletére elhelyezett emléktábla értéket és új irányt adhat a helyi kulturális eseményeknek is. Megköszönte az állíttatóknak, hogy ez megvalósult és Imre Ambrus szobrásznak az értékes alkotását, melyet ez alkalomra Dorozsmának ajándékba készített.

    -KOSSUTH ÉS KATONAI DALOK: A Dorozsmai Búzakalász Citerazenekar tagjai: Deli Julianna, Víg Ágota, Bakos-Vig Hanna, Deli Alen, Deli Alex, Bakos – Vig Zente Áron, Kiss László Zsolt                                                    
    -EMLÉKTÁBLA LELEPLEZÉSE: A emléktáblát dr. Marjanucz László, Csongrád Megyei Honismereti Egyesület elnöke és Dr. Fodor Antal, településrész képviselője leplezték le.

    KÖZÖS KOSZORÚZÁS: A tisztelet koszorúját a minden jelenlévő nevében Mária Gergelyné Bodó, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület titkára és Deli Alex a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagja helyezték el. Az avatást megtisztelő résztvevők a nemzeti szalagra írták a nevüket, melyet a koszorúra tűztek.

    BEFEJEZÉS: Az emléktábla avatáshoz méltó előadással, Hazám, hazám Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb áriájával zárták. Előadta: Kiss Attila Andor, a Hazám, hazám díjas aranykoszorús énekművész.

    KÖSZÖNET
    Az emléktábla állíttatóknak és a programban résztvevőknek!
    TÁMOGATÓ: Szélmalom Vendéglő
    Szurdi Bencének, hangtechnikusnak és mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte az emléktábla avatást.

    Az emléktábla állíttatók, támogatók, a programban szereplő fellépők, az avatás után vacsorával egybekötött baráti beszélgetést tartottak a nagygazdaház Helytörténei és Kulturális szalon részben.

    Bővebben: https://szeged.hu/hirek/43771/harom-napig-egy-dorozsmai-haz-vendege-volt...

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=871439366823460&id=100...