Csongrád Megyei
Honismereti Egyesület

    Honismeret Napja

    Kedves Honfitársaim!


    Ma ünnepli a honismereti mozgalom a Honismeret Napját, immár 2007 óta minden évben Bél Mátyásnak, nagy szellemi elődünknek a születésnapján. Idén Révkomáromban ünnepeltünk volna egy országos konferencia keretében és országszerte sok más megyei programmal. Ezek a rendezvények most elmaradnak, de remélem később - talán ősszel - mégis megtarthatjuk őket. Most ebben a helyhez kötött időben még inkább átérezhetjük, hogy mi is az a lokalitás, mi a szülőföld, mi a haza. Mivel nem tudunk úgy kimozdulni most, sok mindenen elgondolkodhatunk, sok mindent felidézhetünk. Szép helyeket is, ahol jártunk, olyan helyszíneit az életünknek, amelyek fontosak voltak és még mindig a részünket képezik. Merítsünk erőt azokból a kirándulásokból, amit a hazai vidékeken tettünk, azokból az élményekből, amit egy közösségben együtt élhettünk át mondjuk egy tiszai kajaktúrán, a Kéktúra útvonalán vagy kastélyt, tájházat látogatva, népi mesterséget űző embert felkeresve. Sok kincsünk van, amit élményként, találkozásként megkaphattunk eddigi életünk folyamán. Szépen elcsomagolva ott vannak ezek a lelkünkben. Némelyiket kibonthatnánk és újra felidézhetnénk azt az örömet, amit akkor éreztünk, amikor a miénk lett.


    Én is ezt fogom tenni, újra bejárok majd vidékeket "legbelül" és előveszem a régi fotóalbumokat, megnyitok régen látott digitális mappákat, hogy felidézzem azokat a szép helyeket, ahol jártam ebben a csodálatos hazában, Magyarországon, a Kárpát-medencében, amit senki és semmi nem tud tőlünk elvenni, ha ragaszkodunk hozzá.


    És ha majd újra járhatunk-kelhetünk Benne, akkor ismerjük meg kis hazánkat még jobban, amely értékekben-szépségekben nagy és gazdag és igazán a miénk lehet, ha megismerjük és rájövünk, hogy a mi örökségünk is mindaz, amit rejt és felmutat. Ezekkel a gondolatokkal kívánok Mindenkinek most szép napot és örömteli lelki kirándulásokat - otthonról:


    Debreczeni-Droppán Béla
    elnök, Honismereti Szövetség