Csongrád Megyei
Honismereti Egyesület

  Honismereti nap és könyvbemutató Makón

  Dátum: 
  2019. október 25.

  Helyszín: MNL Csongrád Megyei Levéltára Makó (Makó, Petőfi park 14.)
  Időpont: 2019. október 25. (péntek)
  Szervezők: Csongrád Megyei Honismereti Egyesület és a MNL Csongrád Megyei Levéltára Makó.
  A házigazdája szerepét a „dicsőséges” Makó városa töltötte be.

  A Honismereti napot, Makovecz Imre Kossuth-díjas magyar építész, makói „építészeti csodáinak” megtekintésével kezdtük. Makovecz által tervezett épületeket a természet, az építészet és a művészet találkozásával lehetne megfogalmazni. Verőfényes októberi nap, szinte az augusztusi hónapban megszokott időjárással kedvezett a sétálóknak.
  A honismereti társaságot Urbancsok Zsolt – főlevéltáros vezette.

  Az első állomás a makói buszpályaudvar épülete volt. Az épület tartó szerkezetét fatörzsekhez hasonló alakzatú vasbeton pillérek alkották, melyet Makovecz építészetére jellemző íves faszerkezetek borították. Mintha egy megkövesedett ligetet építettek volna be. A belsőtér kialakítása pedig templom belsőre emlékeztetett.

  Megtekintettük a Szent János téren lévő Makovecz által tervezett József Attila Városi Könyvtárat. Már a bejáratnál lenyűgözte a látogatókat az épület nyitott könyv formájú tetőzete. Barbara Zita Benkéné Sándor mutatta be a könyvtár belső tereit.

  Sétánkat a hajdani Csanád vármegye székháza előtti téren folytattuk, melynek kialakítása szintén Makovecz Imre tervei alapján valósult meg.

  Megcsodálhattuk a Hagymaház - művelődési központi épületét a tágas, meredek színpadot tulipán háttámlás székeivel.

  Makoveczről elnevezett téren megcsodálhattuk a Zenepavilont medencékkel övezve és a Hagymatikum ,Makói Termál- és Gyógyfürdőkomplexumot.
  Makovecz Imre nevéhez 11 makói remekmű köthető, melyből többet volt szerencsénk megtekinteni.  Könyvbemutató
  Makovecz építészeti remekműveitől feltöltődve tértünk be a Makói Levéltár felújított épületébe (Makó, Petőfi park 14.), ahol a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület 2018-as Évkönyvét mutatta be.

  Házigazda,Urbancsok Zsolt – fő levéltáros köszöntötte a vendégeket. Rövid ünnepi
  műsort rendeztek a Honismereti tagok részére, ahol hegedűjáték és vers hangzott el. Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna a Makói Honismereti Kör vezetője, a Honismereti Szövetség országos elnökségének tagja ajándékkal köszönte meg a fellépők színvonalas előadását.
  A 2018-as kötetet, dr. Marjanucz László, a CSMHE elnöke, valamint Gergelyné
  Bodó Mária CSMHE titkára, szerkesztő és Dobayné Deák Éva nyomdai előkészítő mutatta be.

  Az évkönyv szerzői, tiszteletpéldányosok:

  Dr. Antal Tamás
  Ábrahám Vera
  Deli Albin
  Dömötör Mihály
  Gergelyné Bodó Mária
  Gulácsiné Somogyi Ilona
  Halmágyi Pál
  Hézső Ferenc
  Kakas Béla
  Katkóné Bagi Éva
  Károlyi Attila
  Kocsis Pál
  Kovács Lajos István
  Kovácsné dr. Faltin Erzsébet
  Krämmer Erika
  Kurunczi Mária
  Lőkös Mihály
  Lőkös Sándorné
  Dr. Marjanucz László
  Dr. Markos Gyöngyi
  Matuszka Istvánné
  Dr. Miklós Péter
  Dr. Molnár Sándor
  Mucsi Linda
  Némethné dr. Balázs Katalin
  Ormos Zsuzsanna
  Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna
  Rostáné Hajdú Erzsébet
  Szilágyi Kitti
  Urbancsok Zsolt
  Zeitler Ádám

  A könyvbemutató után kötetlen beszélgetést folytattuk, miközben a tagok házi süteményt, csongrádi vörös bort és ásványvizet fogyasztottak.
  Ezután Urbancsok Zsolt – fő levéltáros és Vizi Dávid Máté - levéltári kezelő, bemutatta az új levéltárat. Beléptünk a letűnt idők „történelmébe”. Egy időutazás volt számunkra, amikor megtekinthettük azt az osztálynaplót melyben József Attila jegyeit és a róla írt tanári véleményt láthattuk.

  Urbancsok Zsolt elmondta, örül annak, hogy a levéltári anyag Makón van és méltó körülmények között végezhetik a munkájukat. Több mint 2000 méter anyag áll a levéltári gyűjteményben, mely Makó és a környező település történetét foglalja magába. A levéltári adatok szakszerű vezetésének köszönhetően a levéltárba látogatók igényét azonnal, vagy rövid időn belül kitudják elégíteni.

  Köszönet a Csongrád Megyei Honismereti Egyesületnek és a MNL Csongrád Megyei Levéltárának, hogy a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai is részt vehettek ezen a jól szervezett programon.
  (Deli Albin)

  Makovecz Imre által tervezett és más makói épületekről fotókat készítette: Deli Albin és Deli Julianna.