Csongrád Megyei
Honismereti Egyesület

    A magyar nyelv napja

    Dátum: 
    2019. november 12.

    pdf ikon

    Beszámoló a magyar nyelv napja alkalmából szervezett vetélkedőről és gálaestről

    2019.

    Hagyomány és újítás együtt: ez jellemzi a magyar nyelv napja tiszteletére szervezett vetélkedőket és gálaesteket Szegeden. Idén hatodik alkalommal vállalkoztunk a rendezvénysorozat lebonyolítására, és most is a megszokott alapelvet követtük. A többfordulós internetes verseny helyett most egyetlen komoly “online”erőpróba volt, egy 16 összetett feladatot tartalmazó elődöntő októberben, ahonnan a legjobb csapatok a szóbeli döntőbe jutottak, amelyre november 12-én került sor a Szent-Györgyi Albert Agórában.

    Ebben a tanévben egy új számítógépes program segítségével bonyolítottuk le a vetélkedőt. Ez egy kis nehézség ellenére (néhány csapatnál volt hálózathiba, áramszünet) működött, megkönnyítette a feladatokat javító tanárok dolgát is. 88 csapat küldött be megfejtést, köztük 12 határon túli csapat Temesvárról, Óbecséről, Szabadkáról, de voltak zentaiak és zomboriak is. A kérdések nem az iskolai tananyaghoz kapcsolódtak, az olvasottság, gazdag szókincs, a szólások és közmondások ismerete azonban sokat segített a megoldásban. Tájszavak, régi kifejezések mellett szerepeltek gyakran használt idegen szavak is. A gyorsaság, ötletesség, logikus gondolkodás nem volt hátrány a válaszok megtalálásában. A zsűri és a szervezők  meglepődtek néhány nehéznek gondolt feladat kiváló megfejtésén, ugyanakkor látszott a nemzedékek közötti különbség szókincsben, szóhasználatban. Az idősebbek számára természetes ismeret sok fiatal “szótárából” hiányzik. Meggyőződésünk, hogy ez a vetélkedő játékos, élvezetes formában közvetített tudást, értéket, ezért öröm volt a szervezése is.

    A verseny szorosnak bizonyult: az elérhető 154 pontból 147-et kellett szerezni a döntőbe jutáshoz. Így 8 Csongrád megyei csapat vehetett rész a szóbeli fordulón. Hozzájuk csatlakozott a határon túli iskolák első három helyezettje. A versenyt végül a szegedi Karolina Gimnázium csapata nyerte az SZTE Gyakorló Gimnáziuma és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium csapata előtt. A diákok dicséretet érdemelnek az elért eredménytől függetlenül. Okosak, gyorsak voltak, a nehezebbnek gondolt feladatokkal is boldogultak. Jó volt látni, ahogy a szóbeli döntőn összedugták a fejüket, izgatottan keresték a választ egy-egy nehezebb kérdésre. Igazi csapatmunka szemtanúi lehettünk.

    A döntő után gálaműsorral ünnepeltünk, majd az eredményhirdetés és jutalmazás következett. Támogatóinknak – elsősorban az Anyanyelvápolók Szövetségének és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának – köszönhetően minden döntőbe jutott csapat könyvjutalmat és oklevelet kapott.

    Ha a körülmények lehetővé teszik, 2020-ban is együtt ünneplünk, vetélkedünk, programokat szervezünk a magyar nyelv napja alkalmából – új ötletekkel, színesen, de az alapértékekhez ragaszkodva.

    Némethné Balázs Katalin
    tanár