Csongrád Megyei
Honismereti Egyesület

    Nemzeti összetartozás napján, június 4-én emléktáblát avattunk és bemutattuk egyesületünk új évkönyvét

    Dátum: 
    2021. június 4.

    A nemzeti összetartozás napján 2021.június 4-én, a Dorozsmai Tájház és a nagygazdaház telkén, szabadtéri rendezvényt tartottunk.

    A nemzeti összetartozás napja program keretében, Trianoni tragédiára emlékeztek, emléktáblát avattunk és könyvbemutatót tartottunk.

    Helyszín: 6791 Szeged, Negyvennyolcas u. 1.
    Időpont: 2021. június 4. 15 óra
    A megemlékezést Himnusszal kezdtükk. ( Dorozsmai Búzakalász Citerazenekar)

    A házigazda, Deli Albin köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy ezen a napon a Trianoni tragédiára emlékeznek, amikor 1920-ban ítéletet mondtak az 1000 éves történelmi Magyarország felett és a Kárpát-medencei magyarokat egymástól elválasztották. Június 4-e a Magyar Nemzet történetének egyik legfájóbb napja. A Magyar Országgyűlés határozata értelmében június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította és ennek a szellemében tartották a megemlékezést. Valóban megemlékezésről szólt és egyben összetartozást tükrözte az a tény, hogy dorozsmaiak, szegediek, makóiak, és még a határon túlról is érkeztek.

    Nyitóbeszéd: A nyitóbeszédet dr. Fodor Antal, Szeged – Kiskundorozsma településrész képviselője mondott. Beszédében a Trianonról, anyaországukat elveszített magyarokról, illetve Dorozsma helytörténetéhez kapcsolódó, felavatás előtt álló emléktábla történelmi jelentőségét említette meg. A Nemzeti Összetartozás Napján jelentette be a nyilvánosság előtt, hogy a dorozsmai szélmalomhoz tervezett Dankó Pista életnagyságú szobra elkészült és a nyár folyamán felavatásra kerül. Ez is egy közösségi összefogás eredménye, melyet Szeged-Kiskundorozsmáért tesznek. VERS: - Illyés Gyula: „Haza a magasban” c. versét Kurunczi Mária szavalta el. EMLÉKEZŐ BESZÉD: Az emlékező beszédet dr. Marjanucz László, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület elnöke, magyar történész mondta el. Előbb az emléktáblához fűződő Dorozsma történetét vázolta fel, majd a magyar történet legsúlyosabb eseményéről, a Trianonról beszélt. Deli Albin, a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke elmondta, hogy az emléktábla avatását azért tették a Nemzeti Összetartozás Emléknapjára, mert az emléktáblán van egy rész, ami a trianoni fájdalomra mutat rá. Ugyanis a dorozsmai kirajzásból, dorozsmaiak több bácskai településeket népesítettek be és a Trianon, a dorozsmaiakat, a vér szerinti rokonaitól szakította el. A hitelesség kedvéért, Sztriha Kálmán Kiskundorozsma történetéből idéztek. Felolvasta: Német János, aki a Pilinszky János II. országos vers és prózamondó versenyen I. helyezést ért el.

    Közös dal: A megemlékezők egy dalt énekeltek el közösen, mely a magyar szívekből a 15 millió magyarnak szólt.

    Emléktábla leleplezése: Az emléktáblát dr. Fodor Antal, önkormányzati képviselő úr és Dr. Marjanucz László, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület elnöke leplezte le.

    Koszorúzás: A Nemzeti Összetartozás Napján, az összetartozást szimbolikusan jelezve egy közös koszorút helyeztek el az emléktáblánál, melyen nemzeti színű szalag volt, azon pedig a jelenlévő megemlékezők neve. Ezzel is az összetartozás iránti tiszteletüket fejezték ki. A megemlékezés koszorúját a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület alelnöke, Károlyi Attila, a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke, Deli Albin és a Dorozsmai Búzakalász Citerazenekar legfiatalabb tagja, Bakos – Vig Zente Áron helyezte el. Az emléktáblánál közös fotókkal örökítették meg az eseményt. Az emléktáblát állíttatta: Dr. Fodor Antal önk. képv., Csongrád Megyei Honismereti Egyesület, Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, Deli Albin és családja – 2021 A házigazda megköszönte a szervezőknek és a jelenlévő megemlékezőknek, hogy megtisztelték egymást és együtt emlékeztek meg a Trianon tragédia miatt honukat elveszítő, idegen országokban élő magyar testvéreinkről is. Kérte a jelenlévőket, hogy soha ne felejtsék el, hogy a magyarok egy vérből valók és hogy összetartoznak!! A megemlékezés és az emléktábla avatás 16 órakor ért véget.

    Könyvbemutató
    A program II. részében a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület vetítéssel egybekötött könyvbemutatót tartott. Dorozsmai Búzakalász Citerazenekar nyitásként Jászsági népdalcsokrot adott elő. Gergelyné Bodó Mária, az egyesület titkára felvezetőben ismertette a programot. A Csongrád Megyei Honismereti Egyesület két új kiadványának bemutatóján, Károlyi Attila, szerkesztő, bemutatta a 2020-ban megjelent Mese, történet, történelem című kiadványt. Dr. Marjanucz László, egyesület elnöke bemutatta „A Csongrád Megyei Honismereti Egyesület évkönyve 2019 - 2020” című kötetet. A könyvbemutató keretében, a kiváló munkáért járó Honismereti emlékérmek várományosainak a nevei is elhangzottak. A könyvbemutató16 órától 17 óráig tartott. A könyvbemutató után kezdetét vette a kötetlen, békés beszélgetés, a tájház és a nagygazdaházban lévő helytörténeti termek megtekintése, mely kb. 19 óráig tartott. <3

    Köszönet
    Szervezőknek: Csongrád Megyei Honismereti Egyesületnek, Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesületnek, dr. Fodor Antal, Szeged – Kiskundorozsma képviselőjének, Molnár Zoltán képviselő úrnak, Kurunczi Máriának, Németh Jánosnak, Szurdi Bencének, Dorozsmai Búzakalász Citerazenekar tagjainak, Szegedi Közéleti Kávéház tagjainak, Szeged TV és Szeged.hu stábnak, Iványi Aurél fotósnak, Tarsoly Enikő fotósnak, határon túli magyar testvéreinknek és mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte a megemlékezést, az emléktábla avatást és a könyvbemutatót. <3 Külön köszönet Gécziné Icukának az összetartozás virágáért, mely csodaszép asztaldíszként szolgált. <3 Süteményeket és italokat hoztak: Sisákné Icuka, Deli Julianna és a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület tagjai. <3 Köszönet mindazoknak, akik a megemlékezést jelenlétükkel megtisztelték, vagy valamilyen formában támogatták. <3 (Deli Albin )