Csongrád Megyei
Honismereti Egyesület

  A Piarista 300 éve Szegeden – az év levéltári kiadványa

  A Magyar Levéltárosok Egyesülete által hagyományosan kiírt Az év levéltári kiadványa pályázaton a 2022. év legjobb ismeretterjesztő kiadványainak kategóriájában (ide tartoznak a kiállítási katalógusok, albumok is) az 1. helyet a A Piarista: 300 éve Szegeden kötet nyerte el.

  A kötet ötletadója, szerkesztője és részben szerzője Károlyi Attila, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanára, társzerkesztői és a szövegek jelentős részének szerzői pedig Borbás Péter (Piarista Múzeum) és Koltai András (Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára) voltak, a műszaki szerkesztést, a tipográfiai munkát Mórocz Sándor, Veres Dániel és Gyömbér Ákos grafikus végezte. A szerkesztésben, lektorálásban, képszerkesztésben közreműködtek Szekér Barnabás és Bozók Ferenc, a Levéltár munkatársai és Dékány Zoltán is.

  Azt az elképzelést akartuk megvalósítani, hogy Szeged legrégebbi, regionális jelentőségű középiskolájának 300 éves történetét a várostörténetbe ágyazva, a mai diákok, olvasók számára érdekesen, képekkel és rövid szövegekkel dolgozzuk föl. A koncepció megvalósítását segítette az iskola fenntartója, a Piarista Rend Magyar Tartománya budapesti gyűjteményei is, ahol gazdag, és jórészt ismeretlen levéltári, könyvtári és muzeális anyag, valamint ezeket ismerő munkatársak találhatók. A kiadás költségeit az iskola állta. A munka a szerzők, a helytörténet számára is számos felfedezést hozott, újabb és újabb források, valamint művelődéstörténeti kapcsolódások kerültek elő. Reméljük, hogy a választott formával újszerű módon tudtunk közelíteni egy hagyományos témához („iskolám története”), és hozzájárulni ahhoz, hogy közelebb hozza az évszázadok üzenetét, és élménnyé, identitássá váljon a történet, valamint a gimnázium diákjai és a szegediek jobban megismerjék elődeik és környezetük múltját, tetteiket, és a jövő nemzedékről való gondoskodó szeretetüket.

  A 2022. év legjobb levéltári kiadványainak díjazására 2023. április 17-én, hétfőn 10 órától került sor a Budapest Főváros Levéltárában (1139 Budapest, Teve utca 3–5.).

  A rendezvény programját és a díjazottakat lásd: https://archivportal.hu

  Híradás:

  https://szeged.hu/cikk/oriasi-elismeres-az-ev-legjobbjanak-valasztottak-a-szegedi-piarista-gimnaziumrol-szolo-konyvet

  https://www.delmagyar.hu/helyi-kultura/2023/04/dijaztak-a-szegedi-piaristakrol-szolo-konyvet

  https://archivum.piarista.hu/hir/szegedi_k%C3%B6nyv%C3%BCnk_%E2%80%9Eaz_%C3%A9v_lev%C3%A9lt%C3%A1ri_kiadv%C3%A1nya%E2%80%9D_lett

  https://archivportal.hu/index.php/az-ev-leveltari-kiadvanya-2022-dijak-unnepelyes-atadasa/

   

  Animáció a kötetről:

  https://www.youtube.com/watch?v=h4GcKSvInlI&ab_channel=SzegediPiaristaIskola-DugonicsAndr%C3%A1s