Csongrád Megyei
Honismereti Egyesület

    Szegedi értéktárat felfedező tanulmányi sétánkra minden tagtársunkat várjuk

    Kedves Tagtársak!

    Megyei értéktárakat felfedező tanulmányútjaink sorát Szegeden folytatjuk 2022. május 13-án, pénteken.

    Program:

    14 órától megtekintjük Szent-Györgyi Albert C-vitamin felfedezésének helyszínét a SzSZC Déri Miksa Műszaki Technikumban, Szeged, Kálvária tér 7. Ez az egyetlen magyar Nobel-díjas felfedezés, ami Magyarországon történt. Szent-Györgyi munkássága hungarikum, a Csongrád-Csanád megyei és a szegedi értéktár része. Bemutatja: Gergelyné Bodó Mária. 14.30-kor indulunk a Móra Ferenc Múzeumba. A 3-as villamossal az Anna-kútig, onnan az 1-es villamossal a Nagypostáig.

    15.15: Móra Ferenc Múzeumban a helyi értéktár elemei közül a Bálint Sándor gyűjteményt (dr. Fodor Ferenc), a néprajzi látványtárban a szegedi papucsot (dr. Bárkányi Ildikó), és a Dr. Beretzk Péter munkásságát reprezentáló fehér-tavi madárpreparátumokat tekintjük meg. Megkóstoljuk a volt Suhajda cukrászda finomságát, a Suhajda édességet. Kínálja Katkóné Bagi Éva, bemutatja dr. Fári Irén. Suhajdát azok tudnak kóstolni, akik már korábban jelentkeztek a programra. Az Újszegedi Népligetről ismertetőt mond Kocsis Tamás. A szegedi halászlé ízvilágával dr. Tóth István ismertet meg bennünket.

    Fakultatív program 17.30-tól egy halászlé elfogyasztása, amely szintén az értéktár része. Ez a programrész önköltséges. Kérjük, postafordultával jelezzék a gergelynebm@t-online.hu címen, akik halászlét szeretnének enni a Roosevelt téri halászcsárdában, hogy asztalt tudjunk foglalni. Ezen a napon kezdődik a 2022-es év borfesztiválja Szegeden.

    Tisztelettel:

    Szeged, 2022. május 4.

    Dr. Marjanucz László elnök

    Dr. Fári Irén szervező tag

     Gergelyné Bodó Mária titkár

     

    A Csongrád Megyei Honismereti Egyesület 2022. 05.13-án, pénteken a megyei értéktárakat felfedező tanulmányútjai sorát Szegeden folytatta. Elsőként a Szent-Györgyi Albert C-vitamin felfedezésének helyszínét látogattuk meg a SZSZC Déri Miksa Műszaki Technikumban. Bemutatta Gergelyné Bodó Mária. Központi helyszín a Móra Ferenc Múzeum volt, ahol a helyi értéktárat dr. Fári Irén egyesületi tagtársunk, a program főszervezője ismertette. Az értéktár elemei közül a Bálint Sándor gyűjteményt dr. Fodor Ferenc néprajzkutató mutatta be. A néprajzi látványtárban dr. Bárkányi Ildikó tagtársunk, néprajzkutató, a múzeum igazgatóhelyettese szakszerű előadásában a szegedi napsugaras házoromzatról, majd a szegedi papucs történetéről, készítéséről, fajtáiról múltjáról és jelenéről tájékoztatta az érdeklődőket. Dr. Beretzk Péter munkásságát és az azt reprezentáló fehér-tavi madárpreparátumokat Tóth László gyűjteménykezelő szakmai ismertetőjéből ismerhettük meg. Meghallgattuk még Kocsi Tamás tagtársunk előadását az Újszegedi Népligetről, valamint dr. Tóth István tagtársunk, történész gondolatait a szegedi halászléről. Közben megkóstoltuk a Suhajda cukrászda finomságát, a Suhajda édességet, ami szintén a szegedi értéktár része.
    Köszönet a szervezőknek és a fogadó intézményeknek, személyeknek, hogy a nagy számú érdeklődőknek ismét egy hasznos és élménydús napban volt részük!
    A fényképeket Gergelyné Bodó Mária és Gulácsiné Somogyi Ilona készítette.