Csongrád Megyei
Honismereti Egyesület

    Tiszántúli megyejárás honismereti tanulmányút

    pdf ikon

    Kedves Tagtársak!

    Egyesületi programjaink az idén, a járvány miatt, inkább kinti programok, kirándulások. Most két egyesületi kirándulásra várjuk a tagtársakat.

    Az október 2-i hódmezővásárhelyi és október 9-i kirándulásra egyszerre szedjük a részvételi költséget. A hódmezővásárhelyi program részvételi díja 2000 Ft/fő, oda egyénileg utazik mindenki. A Deszk-Kübekháza-Tiszasziget-Újszentiván kirándulás 8000 Ft/fő, bérelt busszal megyünk.

    Természetesen lehet csak az egyik egyesületi programon is részt venni, ám mindenkit nagy szeretettel várunk mind a két értéktári látogatásra. Lsd.: mellékletek.

    A részvételi költséget szeptember 14-ig lehet befizetni a területi felelősöknek.

    A szegediek dr. Markos Gyöngyinél az Agórában augusztus 31-én, kedden 17 és 19 óra között, valamint szeptember 14-én, kedden 17 és 19 óra között, esetleg telefonos egyeztetés után (30-6126878) vagy markosgyongyi@gmail.com címen.

    A csongrádiak Georgiades Ildikónál előre egyeztetett időpontban (70-6533716 vagy ildiko.georgiades@gmail.com).

    Pitvaroson Keményné Zsuzsánál, 20-2156773.

    A hódmezővásárhelyiek Lőkösné Katinál (30-8574448 vagy lokosne@freemail.hu).

    Makón Zeitler Ádámnál előre egyeztetett időpontban (70-3725861 vagy zeitleradam95@gmail.com).

     

    Kérjük tagtársainkat, figyeljék a honlapunkat! A tagjaink által szervezett programok többségére a szervezők várják egyesültünkből a tagjainkat. Éljünk ezekkel az értékes lehetőségekkel!

    Honlapunk: https://www.csm-honismeret.hu/

    Tisztelettel: dr. Marjanucz László elnök

     

     

     

     

    A Csongrád Megyei Honismereti Egyesület tagjai október 9-én, szombaton Deszk, Tiszasziget és Újszentiván helyi értékeivel ismerkedett.
     
    Deszken a Faluházban Király László polgármester és a Faluház vezetője, valamint Dr. Felföldi László néprajzkutató, a falu díszpolgára tájékoztatott bennünket. A deszki értéktár c. film és a Faluház kiállítása segítségével átfogó képet kaptunk a település értékeiről. A szerb templom megtekintése után a Népi Hagyományőrző Közösségi Házat látogattuk meg, ahol Brczán Krisztifor a szerb önkormányzat elnöke kalauzolt bennünket a Bánát gyűjteményben, amelyet Ajvár kóstolás követett kötetlen beszélgetéssel.
     
    Tiszaszigeten Ferenczi Ferenc polgármester és munkatársa fogadott bennünket. A templomban megtekintettük az értéktárba felvett tárgyakat is, majd a tiszaszigeti óvoda udvarán található Samu Katalin alkotását. Utána Térvárra vitt az utunk, ahol az összefogással épült új kápolnát és a harangot néztük meg, útba ejtve a kunhalmot is. Élmény volt a mélypont és a köré kialakított szabadidő tér megtekintése is.
     
    Újszentivánra kis késéssel érkeztünk, s a program is elhúzódott kicsit. Kísérőnk Kádár-Németh Antalné volt. A szerb templomban Putnik Milos beszélt a falu legrégebbi értékéről, a szerb parókia néprajzi gyűjteményével Veszelínov Dánielné Jelena tagtársunk ismertetett meg bennünket. Megtekintettük a katolikus templomot, majd a Civilházba érkeztünk, ahol Szenczi Viktória az értéktár bizottság elnöke köszöntött bennünket. Megtekintettük a három, együtt élő nemzetiség értékeit bemutató kiállítást, meghallgattuk Bartalos Balázs helyi képviselő előadását a település történetéről, lapozgattuk Kádár Németh Antalné Újszentivánról szóló kép és történetek gyűjteményét. A háziak szíves vendéglátásának köszönhetően megkóstolhattuk mindhárom nemzet különleges süteményeit is. Késő este került sor Juhász János kocsi és néprajz gyűjteményének megtekintésére.
     
    Az egykori határőrvidék, több nemzetiség lakta települések történetének és értékeinek megismerése különleges élményt jelentett az egyesület érdeklődő tagságának. Köszönjük a kirándulás megszervezését Ilona Gulácsiné Somogyi tagtársunknak, a kedves fogadtatást a vendéglátóknak!
     
    A fényképeket Mária Gergelyné Bodó készítette.